reede, 3. aprill 2020

Kevadine hooajaline juuksekaotus

Hei!

Tere Tulemast tagasi RandRilu´sse!
Täna teeme juttu miks langeb meil talvel/kevadel juukseid rohkem kui tavaliselt välja langeb.
Toredat lugemist ning juhul, kui tekib küsimusi, mis meil antud postituses veel vastamata, siis anna sellest kindlasti kommentaarides märku 😉 


_________________________________________________________


Juuksekaotus võib olla hirmutav... Eriti kui see tuleb järsku. Kui paned tähele, et oled kaotamas rohkem juukseid kui tavaliselt ning pole midagi enda dieedis või elustiilis muutnud võib asi olla hooajalises juuksekaotuses.

Ära muretse see tundub hullem, kui on. Ning tavaliselt see on ainult ajutine.

Viskame pilgu peale erinevatele juukse kaotustele, kaasaarvatud kevadine juuksekaotus, ning miks see juhtub.

_________________________________________________________

Tavaline juuksekaotus ja hooajaline juuksekaotus.

Nagu juba teada siis kõikide juuksed vahetuvad. Meestel, naistel, noortel, vandel - kõigil. Ning enamusajast on see tavaline nähtus, tänu juuksekasvu faasile.

Tavaliselt kaotab inimene 100 karva päevas. Sada karva võib tunduda märkimisväärne summa, kuid see on enamasti märkamatu. Miks? Kuna igal ajahetkel on 90% Teie juustest kasvufaasis, samal ajal 6-8% on puhkefaasis ja olekus mil langeb välja. Kuna kaotame ainult 100 karva päevas, kasvab neile asemele palju rohkem.


_________________________________________________________ 




-Anageen on juuksekasvu aktiivne faas.
Juukse folliikulis toodetakse hulgaliselt keratiini rakke, ning see on tunduvalt kiirem, kui keha teistes piirkondades. Anageenis toimub juuste kasvamine (90%). Faas kestab õldjuhul 3-5 aastat, mõnikord ka pikemalt. Keskmine juuksekarva kasv on 1,25cm kuus. Karvade kasv kogu keha piirkonnas varieerub piirkonniti ja vastavalt eale ning soole. Juuste kasv on kõige kiirem 15-30 eluaasta vahel ja aeglustub pärast viiekümnendat eluaastat.

-Katageen ehk vahefaas kestab umbes 10-15 päeva.
Selles faasis tõmbub folliikuli kanal kokku ja eemaldub juukse näsast, juuksesibul kaob ja kokku tõmbunud juukse juure lõpp on ,,ümara nuia´´ kujuline.
Tavaliselt on selles faasis üheaegselt vähem, kui 1% juustest.

-Telogeen ehk puhkefaas kestab keskmiselt 100 päeva.
Selles faasis juuksed, kas kukuvad välja või tõugatakse kohalt uute, kasvamist alustanud juuste poolt.
Tavaliselt on selles faasis üheaegselt umbes 10% juustest.

_______________________________________________________


Hooajalisel juuksekaotusel on aga teine seletus...

Teadlaste sõnul on juuksed peanaha kaitsmiseks liigse päikese eest. Ajal mil päike on vähem intensiivne, pole juustel vaja peanahka kaitsta, ning külmemal ajal on tüüpiline märgata rohkem juuste väljalangemist.

______________________________________________________

Kas kaotad kõige rohkem juukseid kevadel?

Kaks kõige tavalisemat hooajalist juuste väljalangemise aega on suve lõpus (juuli, august) ja talve lõpus (detsember, jaanuar). See talvine juuste väljalangemine on märkimisväärsem ja võib mõnikord jätkuda kevadkuudes, eriti kui elada külmemas kliimas.

Kui teil on kevadine juukse väljalangemine, siis teadke, et see on tõenäoliselt tavalise suvejärgse juuste väljalangemise kõrvalprodukt. Kui ilmad lähevad soojemaks ja päike läheb intensiivsemaks, langeb juukseid vähem ja lähevad enda normaalsesse olekusse tagasi.

_____________________________________________________

Kas on võimalik kuidagi hooajalist väljalangemist aeglustada?


Kui oled kindel, et see on hooajaline väljalangemine ei ole sul vaja teha midagi teha. Kuid on paar näpunäidet, mis võib kaasa aidata.

4 moodust, mis võib sind aidata.

  • Kanna juukeid lahti.
Välja langeda tahavad tavliselt ainult need karvad, mis on selleks loomulikult valmis. Juuste kandmine tugevas hobusesabas või punutistes võib kahjustada hapraid ja ajada sassi su tervete juustega. See võib suurendada terveid karvu, põhjustades veelgi suurema väljalangemise võimaluse.
  • Väldi tugevaid viimistlusvahendeid.
Teine võimalus hoida juuksed terved ja karvad eraldi on vältida kleepuvate viimistlusvahendite kasutamist. Need vahud ja juuksegeelid, mida väga armastate võivad Teie karvadele liigset stressi tekitada.See ei ole asi, millest peate pikaajaliselt loobuma, kuid toodete vähendamine tagab, et väljalangemiseks valmis karvad ei haaraks terveid kaasa.
  • Jääge oma režiimi juurde.
Kuna juuste väljalangemise on suurenemine pole kunagi lõbus, siis tuleb hoolitseda selle üle, et ei tasu üle reageerida. Olge oma juuste suhtes leebemad.Jooge vett ja sööge toitu, mis sisaldavad vajalikke juuste kasvu toitaineid, näiteks valku, biotiini, rauda ning A-, C- ja E-vitamiini. Nüüd oleks aeg vaadata juuksevitamiinide poole, kui soovid olla kindel, et juuksed saaks kõik vajalikud toitained kätte.
  • Proovi meie Kevin.Murphy tihendavat sarja.
Tipptasemel ripsmehooldus-tehnoloogiast inspireeritud ingveri- ja nõgeseekstraktidega tooted tugevdavad ja tihendavad õhukesi ja hapraid juukseid.

Rohkem infot SIIN

_______________________________________________


Pidage meeles, et hooajaline juuste väljalangemine on normaalne. Talvekuudel on väljalangemine silmapaistvam, kuigi kõigi juuksed reageerivad erinevalt. Mõni ei näe enda juustes mingit muutust, ning teistel võib kevadine juukse väljalangemine enesetunnet tõsiselt mõjutada.
Kui Te pole selles täiesti kindel , rääkige oma murest arsti või juuksuriga. Enam kui tõenäoline, et see on vaid ajutine olukord. Kui Teie juuksed tugevalt väljalangevad võib põhjus olla milleski muus. Hooajaline väljalangemine toimub üle pea ja ei peatu ühes kindlas kohas, kuid kui teile tundub, et tegu on siiski juba karvavabade kohtadega pealael, on probleem milleski muus.

__________________________________________________

Life is short. You might as well live it with really great hair.

Karolin ❤

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar